logo tharsis
FAQ Log in
Search Profile
Memberlist Usergroups
Log in to check your private messages
Register
Zasady na Forum
Goto page Previous  1, 2
Post new topic   Reply to topic
Forum klubu fantastyki Tharsis Forum Index » Rules of the game » Zasady na Forum
Author Message
Shin
Sympatyk

Post Posted: Sat Jul 02, 2005 12:32 pm    Post subject:
Reply with quote

Mając spory udział w tworzeniu owego "regulaminowego cudu" jak to nie omieszkałaś ująć, także pozwolę sobie wypowiedzieć się w tej kwestii"
Doprawdy zadziwia mnie ten pean spod znaku porywania się z motyką na pyłek kurzu. Zadziwia mnie jego przesadność i niestety kulejąca argumentacja.

Deirdre wrote:
{cut}Co to znaczy ze "bez przyczyny"? ze nie "musi podawać powodu" lub jak kolwiek to ujmiecie.{cut}domagam sie zmiany lub wykasowania tego punktu tak aby odpowiadal jakims standardom, prawom czlowieka czy chocby zdrowemu rozsadkowi i kulturze. {cut}

Polecam poczytanie regulaminów innych for (forów?) tudzież regulaminy usługodawców darmowych kont pocztowych, WWW, e-dysków itp. Takie są właśnie ogólnie przyjęte standardy i tego się trzymaliśmy, acz w ramach kultury, braku egoizmu i snobizmu (jak i braku ociekania jadem) skłonny jestem przychylić się do opinii Sillin

Deirdre wrote:
Wszelkie przytyki, wymogi, alzuje i dyskryminacje zwiazana z punktami

Jakimi punktami? To, o czym mówisz znajduje odniesienie w punkcie 13, pozwolę sobie go w tym miejscu przytoczyć:
13. Przed wysłaniem posta użytkownik powinien sprawdzić go pod kątem błędów ortograficznych i poprawnie stosowanej interpunkcji. Nie będziemy tolerować analfabetyzmu. Nie chodzi tu o czepianie się ort'ów, lecz skrajne przypadki ("plośe", "j353m 1337", SiEwKa NiEzŁa ŚcIeMa, etc...). Post winien być w miarę czytelny i zrozumiały.

Deirdre wrote:
nakazujacymi, wymagajacymi, zobowiazujacymi i terroryzujacymi urzytkownikow pod wzgledem ortografii

Uwielbiam semantykę za jej precyzyjność. Jak widać w przytoczonym wyżej punkcie regulaminu - użytkownik "powinien", a nie "musi", nie "jest winien", "jest zobowiązany pod karą chłosty, BANem i wieczystym ostracyzmem". Subtelna, acz jakże ważka różnica znaczeniowa. W przyszłości dobrze by było zwracać na takowe różnice troszkę większą uwagę.

Nie mam już ochoty cytować dalszej części Twojej wypowiedzi i odpisywać na poszczególne zarzuty (tudzież dzierżyć wylewający się z niektórych zdań sarkazm), więc odpowiem ogólnikowo i całościowo: Przedstaw sobie, iż osoby zajmujące się forum, doskonale zdają sobie sprawę z Twojego (i nie tylko) przypadku zarówno dysortografii, jak i niemożności pisania z polfontami, autokorekty itd. Jesteśmy ludźmi a nie maszynami i imaginuj sobie, jesteśmy zdolni brać poprawkę na okoliczności.
Ach, i taka rada na przyszłość - zanim w porywie ekscytacji i podenerwowania naciśniesz przycisk odpowiedz, przesiedź nad tym, zamiast epatujących osobistymi (IMO w bardzo dużej mierze nieuzasadnionymi) pretensjami, wychodzą wtedy składne wypowiedzi. Mogłem odpisać na tego posta zaraz po jego przeczytaniu, wolałem posiedzieć sobie z dzionek i przemyśleć zasadność Twych roszczeń, ze skutkiem widocznym powyżej.

pozdrawiam, Shin
 Back to top »
Anonymous
Guest

Post Posted: Fri Jul 08, 2005 12:50 pm    Post subject:
Reply with quote

Do Sillin:
To czy was znam czy nie - nie ma tu wogole znaczenia. Moglam byc obca osoba i w sumie jakbym zobaczyla cos takiego w regulaminie dala bym sobie spokoj z "przylanczaniem" sie. Punkt jest godzacy w kilka podstawowych zasad, jakie wyznaje sie wolnym swiecie (czyli pozegnajmy komunizmi, socjalizm i wielkiego brata).
Co do ortografii - "pownien" nic tu nie zmienia. Moje sprawdzanie konczy sie fiaskiem, bo ja naprawde "see things", czyli widze to co chce a nie to co jest napisane, czyli jezeli napisze w tekscie "pszyfutca" (zamiast przywodca) to czytajac i sprawdzajac nie dostrzege tego bledu chocbym literowala wyraz - co zreszta pewne osoby, jak i wy sami zdaje sie, moga potwierdzic.

Do Shina:
Acha, czyli poszliscie na latwizne kopiujac regulaminy innych forow i kopiujac bledy. Brawo, nic dodac nic ujac.
Dwa: jak wyzej plus co do so called ekstremalnych bledow: coz, cos co ja napisze i czego nie zauwaze moze sie wlasnie do takowych zaliczac i jakos nie bedzie to wymierzone z premedytacja w wabi, sabi czy inna estetyczna warjacje forum. i co? Bede wtedy pewnie musiala wysluchac setek przytykow, zarcikow itp plus upomnien, mimo, ze w sumie moja swiadomosc przewinienia bedzie oscylowac w okolicy zera.

I jeszcze raz co do "znania sie" - co to jest? Oficjalne forum czy kacik wzajemnej internetowej adoracji grupki znajomych?

Przepraszam jezeli ktos sie dopatrzyl sarkazmu w poprzedniej notce (powinien za to w tej) - ale mam prawo jak kazdy obywatel - zadac sprawiedliwosci i poprawek w regulaminie, ktory wydaje mi sie niesprawiedliwy. A jezeli nie poprawek to tzw wolnosc slowa pozwala misie wypowiedziec na temat "co o tym wszystkim mysle".

pozostawiam zarzad samemu sobie z nadzieja, ze moze zamiast glupio na mnie naskakiwac raczej cos zmnieni - bylo by to bardziej godne pochwaly i podziwu (bo zaczynacie dzialac jak polski rzad: duzo gadania, wali a zero czynow tudziez improwizacja - bez obazy, ale spodziewalam sie raczej przemyslen typu jak ostatnie stwierdzenie Sillin, czyli: "moze jednak cos przemyslimy, bo moze faktycznie system kuleje" niz napadow na moj domniemany sarkazm i czepianie sie - no ale ja jestem ponoc idealistka, wiec...).
 Back to top »
Anonymous
Guest

Post Posted: Fri Jul 08, 2005 1:30 pm    Post subject:
Reply with quote

Wydaje mi się, że punktu dotyczącego błędów ortograficznych nie należy zmieniać. Zrozumiała jest nie możność stosowania polskich fontów, co w sytuacji gdy ktoś skontaktuje się z adminem bądź moderatorem zostanie usprawiedliwione i nie będzie "ścigane". Natomiast jeśli chodzi o osoby z dysleksją, dysortografią itd. uważam, iż osoba świadoma faktu, że taki "papierek" posiada (tudzież z natury popełnia masę błędów), może poświęcić dodatkową minutę by swój post przekleić na chwilę do Worda i sprawdzić ortografię, bądź pisać go w Wordzie i po sprawdzeniu ortów przenieść do posta. Takie jest moje zdanie.

Dodane po 17 minutach:

Co do punktu A4, jak widzisz został on już zmieniony przed kilkoma dniami a jego obecna forma wygląda tak:

"4. Administrator ma prawo usunąć daną osobę z Forum bez podania przyczyny publicznie, załatwiając całą sprawę jedynie z osoba zainteresowaną."
Dziękujemy za sugestię. Mam nadzieję, że ta forma Cię zadawala.

Jeśli natomiast chodzi o wklejanie regulaminów stosowanych na innych forach, uważam iż stwierdzenie że poszliśmy "na łatwiznę" jest lekko niesprawiedliwe. Po pierwsze sprawdzaliśmy wiele for i czytaliśmy ich regulaminy by znaleźć najlepsze; po drugie Shin przekształcił je tak, by pasowało do specyfiki naszego forum, a po trzecie... skoro taki regulamin funkcjonuje na innych forach i się sprawdza, nie widzę powodu by pisać go od nowa. To się nazywa "Wyważaniem otwartych drzwi".

Tyle, jeśli chodzi o moją opinię.
 Back to top »
Alex
Tharsis

Post Posted: Wed Aug 10, 2005 3:41 pm    Post subject:
Reply with quote

Jeśli mogę cokolwiek względem regulaminu zasugerować, proponowałabym zajrzenie na forum zaprzyjaźnionego z nami łódzkiego S.M.E.R.F.a. Rozsądne, bez lania wody, do bólu konkretne i przejrzyste.

http://www.smerf.dmkproject.pl/forum/viewtopic.php?t=160

Dodane po 3 minutach:

Jeszcze jedno. Umieśćmy regulamin w jakimś odrębnym miejscu niz dyskusje o regulaminie.
 Back to top »
Forum klubu fantastyki Tharsis Forum Index » Rules of the game » Zasady na Forum
Post new topic   Reply to topic    All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

hosting dzięki uprzejmości
agroturystyka Stary Łoskoń - jazda konna , noclegi
konie . wlkp . pl

solaris logo
Solaris phpBB theme/template by Jakob Persson
Copyright (c) Jakob Persson 2003